Hue
Door: Patty
Blijf op de hoogte en volg Patty
15 November 2011 | Vietnam, Hué
Hoe is het daar? Lekker koud heb ik gehoord! HAHAHA!!! Ben ik even blij dat ik hier zit! Hoewel, hier regent het constant, en jullie weten het, als ik ergens een hekel aan heb is dat wel regen! En aan kou, maar die hebben we hier gelukkig niet..
Eergisteren ging ik dus op zoek naar een restaurantje. Aangezien ik niet heel erg goed op de omgeving had gelet tijdens de taxirit vanaf het station, en ook nog geen plattegrond had gekregen (vergeten te vragen) wist ik niet heel goed welke kant het centrum op was. Ik gokte op rechts. Had ik beter niet kunnen doen.. Ik rechts dus, heel stuk verderop weer rechts, en daarna weer rechts. Nergens leek het op centrum.. Uiteindelijk wel een koreaans restaurantje gevonden dat er schoon uitzag, en waar mensen waren, dus daar gegeten. Was erg lekker, maar echt enorm pittig haha! Alles zat onder de chili! En er stonden mannen voor het raam die me constant aanstaarden, dus echt rustig eten was er niet bij.. Mede omdat ik echt geen idee had hoe ik terug moest naar het hotel (ik wilde niet de hele route van de heenweg nog een keer lopen..) Uiteindelijk heeft mijn richtingsgevoel me gered en kwam ik via een kortere route al snel bij mijn hotel. Gelijk maar een plattegrondje gevraagd. En wat bleek, ik was gewoon helemaal rondom het centrum gelopen haha! Het bleek echt vlakbij het hotel, maar dan net de andere kant op.. Nou ja, eigenlijk dus het hele gebied tussen alle wegen die ik had gelopen..
Gisterochtend na het ontbijt (jammie, er is ontbijt!) naar de Citadel (Keizerlijke stad) van Hue gewandeld. Onderweg echt elke 10 meter aangesproken door motortaxichauffeurs 'motorbike, lady, motorbike, darling, motorbike'. Hoe vrolijk ik ook de deur uit was gegaan, na 1 kilometer was ik goed chagrijnig! Eentje achtervolgde me zelfs: 'where you go lady' 'lady motorbike' 'where you go now' 'lady, lady, lady, where you go'. Godver, houd je kop dicht en laat me rustig wandelen!!!!!!!!! Eindelijk aangekomen bij de Citadel! En wat kon je daarbinnen heerlijk rustig wandelen!! Er waren superweinig toeristen, dus het was op sommige plekken echt net of je de enige bezoeker was! Het was ook echt supermooi! Volgens mij staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco.. Ik vond het echt geweldig! Het was heel groot, allemaal paleizen en paviljoens, mooie toegangspoorten, beetje ingedeeld zoals de Verboden Stad in Peking. Supermooi dus, en echt de moeite waard, dus ik ben blij dat ik naar Hue ben gekomen! Ook al is de rest van de stad echt enorm saai! Heb nog nooit zo'n saaie stad gezien.. Op de terugweg richting het hotel kwam ik, hoe toevallig weer, twee brabanders uit de Transsiberie-express tegen, die ik ook al in Peking was tegengekomen, maar hier in Hue is natuurlijk nog veel toevalliger!! Even een praatje gemaakt dus. Zij waren net aangekomen per nachtbus. Was niet echt een aanrader zeiden ze, want de bedden zijn op maat gemaakt voor kleine vietnamezen, en niet voor grote nederlanders. Je past dus niet in het bed, en dat is niet prettig als je er een hele nacht in moet liggen. Had ik nog enige twijfel of ik misschien van Da Nang naar Ho Chi Minh city een nightsleeper bus zou nemen, die twijfel is nu weggenomen..
Ook stuitte ik tijdens de wandeling terug op een Kentucky Fried Chicken (YES!) en, nog veel fijner, een echt supermarkt!!! O wat was ik blij om een supermarkt te zien! Ik was al bang dat er geen een was, want ik had alleen nog maar van die kleine stalletjes op straat gezien met wat eten en wat flesjes drinken, wat ik niet echt 100% vertrouwde.. Hele tijd rondgelopen in de supermarkt en uiteindelijk naar buiten gekomen met een flesje 7up, een flesje cola, 2 flesjes water, 4 bakjes yoghurt, een pakje la vache qui rit kaasjes, 2 kleine pakjes cornflakes, een bakje chips, een rol koekjes, M&M's, een dove, en winegums voor bij elkaar 5 euro;-) Erg fijn.
Na een lekkere lunch bij de KFC teruggekomen bij mijn hotel om even te relaxen. 's Avonds ging ik eten en ik dacht een leuk restaurant gevonden te hebben.. Dacht.. Het eten was prima hoor (tenminste, de loempia's, het andere was iets heel vaags in bananenbladeren ofzo en was niet echt lekker). Ik zag wel een dode kakkerlak onder een ander tafeltje liggen, en bedacht me toen dat ik, naast de kleine kakkerlakken in de trein, en eentje in mijn badkamer in Hanoi, nog niet echt veel kakkerlakken had gezien in Vietnam, terwijl ik van andere reizigers had gehoord dat het er vol mee zit! Nou, dacht ik, dat valt dus echt reuze mee. Gelukkig maar. Ik had dit nog niet gedacht of ik zag echt een reusachtige kakkerlak op de muur lopen, gatverdamme!! Toen die vervolgens begon te vliegen raakte ik helemaal in paniek.. En toen ik omkeek en er echt nog veel meer enorme kakkerlakken bleken rond te vliegen kon ik mijn eten en drinken niet snel genoeg naar binnen werken. Snel weg hier was mijn enige gedachte haha! Maar nee hoor, te laat.. Een van de kakkerlakken vond het nodig om net om mij heen te gaan vliegen, en op mijn tafeltje te landen en daar lekker rond te gaan lopen op mijn tas. Whaaaa. Ik schoot natuurlijk van dat tafeltje af haha, stond vet voor lul, maar dat kon me echt niet schelen, ik kom er toch niet meer terug!!! Het personeel bleef zich maar verontschuldigen haha. Ja, die mensen kunnen ook niets doen aan mijn kakkerlakkenfobie.. Ik had echt zelfs nog liever de reusachtige spin uit het hostel in Guilin dan deze smerige kakkerlakken.. Gatverdamme!!! Pffff wat was ik blij weer in mijn hotel te zijn zeg!! O ja, vroeg de serveerster ook nog: wilt u misschien een toetje, of koffie of thee? Nou, NEE DUS!! Ik wilde alleen maar weg!
Vandaag en morgen heb ik niets te doen;-) Er is hier namelijk niks.. Er zijn wel wat tombes buiten de stad, daar kan je met een tour naartoe, maar het lijkt me nou niet echt heel interessant.. En er is een strand ongeveer 10km buiten de stad, maarja, het regent hier dus de hele tijd, dus niet echt strandweer.. Relaxen in de kamer dus maar. Ook best lekker voor ene paar dagen! Bevalt me iig prima! Merk nu echt wel dat ik best moe ben haha, ik kan echt blijven slapen:P Maar even bijslapen deze dagen dus, en lekker computeren en tv kijken en douchen (ik houd echt van de douche hier!).
Ik zal zo toch mijn kamer wel even uit moeten want volgens mij willen de schoonmaaksters erin.. Even een stukje wandelen dan maar! Richting de markt denk ik..
Ik ga hier donderdag met de bus weg richting Da Nang. Daar blijf ik 2 dagen, maar ik weet nog niet helemaal hoe ik vanaf daar naar Ho Chi Minh City ga.. De bus is zoals gezegd afgevallen.. De opties zijn dus de nachttrein (20 uur) of het vliegtuig (1h15min).. De prijs verschilt eigenlijk vrij weinig;-) Maarja, ik ben bang in het vliegtuig!! Dus ik ga eigenlijk voor de trein.. Maarja, als er in die trein van die kakkerlakken zitten als gisteravond in het restaurant, dan ben ik nog veel banger voor 20 uur in die trein dan voor 1h en 15 min in het vliegtuig!!! Nog even over nadenken dus...
Ok, ik moet nu even weg, want er moet worden schoongemaakt...
Vanmiddag volgen foto's!!
English version this afternoon, sorry guys!
Liefs, Patty
15 November 2011 - 15:37
Arja:
Nou die kakkerlakken zouden ook mijn eetlust bederven Bah :-(
Moeilijke keus vliegen of niet vliegen, ik zou in dit geval voor het vliegen gaan ondanks mijn vliegangst
succes met de keus ;-)
Paar dagen uitrusten ook wel lekker toch kun je weer energie krijgen voor volgende deel
van de reis.
Geniet van je lekkere douche en hoop dat de regen wat minder wordt.
groetjes, Arja x -
15 November 2011 - 21:48
Ronald:
Advies: kies voor uurtje vliegen ipv 20 uur kakkerlakken. Net even Nederlands elftal gekeken kansloos verloren van Duitsland met 3-0.