tempel of heaven, chinese muur, lamatempel, xi'an - Reisverslag uit Xi'an, China van Patty Man - WaarBenJij.nu tempel of heaven, chinese muur, lamatempel, xi'an - Reisverslag uit Xi'an, China van Patty Man - WaarBenJij.nu

tempel of heaven, chinese muur, lamatempel, xi'an

Door: Patty

Blijf op de hoogte en volg Patty

30 Oktober 2011 | China, Xi'an

Hoi iedereen!

Alles goed met jullie allemaal? Ik ben vandaag aangekomen in Xi'an! Maar ik zal beginnen met het laatste deel van Peking..

De dag van mijn vorige berichtje zouden we misschien Peking eend gaan eten. Dat is uiteindelijk toch wat anders geworden, want we kwamen een leuk klein restaurantje tegen vlakbij ons hostel. Daar heerlijk rundvlees gegeten met paksoi en andere groenten, in een of andere saus.. Heel lekker, erg vet. En daar bleken mijn darmen niet heel erg blij mee te zijn.. Vernam ik 's nachts en de volgende dag.. Na het eten gingen we naar een bar street, waar we terecht kwamen in een heel leuk en gezellig reggae barretje. Daar even wat drankjes gedaan en sommigen zijn daarna naar een club gegaan, maar ik ben met nog twee Engelsen terug gelopen naar het hostel. De volgende dag heb ik ongeveer de hele dag op de wc gezeten.. Zolang ik niets at ging het goed, maar zodra er weer wat in ging kwam dat er binnen een half uur weer uit.. Hele dag in hostel dus..

De dag erna voelde ik me nog steeds niet echt heel goed, maar ok, zolang ik niets at ging het prima, dus ik besloot niets te eten en naar de tempel van de hemel en het park dat daaromheen ligt te lopen. Onderweg nog wat bananen gekocht, echt de lekkerste die ik ooit heb gegegeten! En ze bleven zowaar binnen! De tempel was mooi om even te zien en het park was heerlijk rustig!

Vrijdag ben ik vroeg opgestaan en heb ik de lijnbus genomen naar de Chinese muur bij het plaatsje Mutianyiu. Kostte best wat moeite om de vertrekplaats van die bus te vinden, dus maar goed dat ik op tijd was weggegaan bij het hostel! Om 8.30 kwam de juiste bus. Op dat moment werden ook alle oude mensen uit de rij naar voren geroepen, in de bus gelaten, en toen vertrok te bus weer! Heeeel vreemd!! Gelukkig wist een chinees meisje mij en de engelsen achter mij te vertellen dat er nog een bus zou komen. Die liet overigens wel 3 kwartier op zich wachten.. Uiteindelijk zo rond 11.45 bij de muur aangekomen. Het was echt zooooo ontzettend mooi!! Een heel vet gevoel om op de chinese muur te lopen! Ik ben eerst naar links gelopen tot ik niet verder kon en daarna nog een heel stuk naar rechts. Het was best zwaar! Er zaten stukken tussen met een flinke helling, en een enorm lange trap waarop ik wel 4 pauzes moest inlassen voordat ik boven was. Maar het was zeer de moeite waard. Met de skilift terug naar beneden, naar het 'dorpje' (er was daar eigenlijk niets..) dat was misschien nog wel de grootste uitdaging van de dag haha. Wilde eerst de rodelbaan nemen, maar wist niet hoe veilig die zou zijn, dus toch maar de skilift. Had mij even niet beseft dat dat best eng is met hoogtevrees. Dat besefte ik me op het moment dat ik in het stoeltje zat en los boven de diepte hing, en me bedacht dat ik er best uit zou kunnen schieten als ik een rare beweging zou maken. Maargoed, dat heb ik ook weer overleefd:P Toen even gegeten bij de Subway (jazeker, die zat daar! Blij!) en op de bus terug gewacht. Die deed er vanwege de drukte in Peking echt meer dan 3 uur over, dus ik was pas rond 20h terug in mijn hostel. Nog even in de bar gezeten en naar bed gegaan.

Gisteren ben ik, nadat ik mijn spullen had gepakt en had uitgecheckt, naar de Lamatempel en de tempel van Confucius geweest. De lamatempel was echt schitterend!!! Ik ben echt heeeeeel erg blij dat ik hier nog ben heen gegaan! Vond ik echt een van de mooiste dingen van Peking! Overal waren mensen aan het wierook branden en aan het bidden. Er waren mooie tempels met mooie boeddha's erin, eentje was echt enorm groot! De tempel van Confucius was ook leuk om even gezien te hebben, maar na een paar minuten had ik het eigenlijk ook wel gehad. Het leek allemaal een beetje hetzelfde. Op de terugweg lekker Mac Donalds gegeten in de winkelstraat Wangfujing. Deze Mac Donalds was overigens wel bijna 2x zo duur als degene bij mijn hostel in de buurt! Betaalde ik daar nog 15 yuan (1,70 euro) voor een menu met een dubbele cheeseburger, frietjes, en cola, gisteren betaalde ik 25 (2,80 euro) voor hetzelfde! Maargoed, nog steeds goedkoop haha! Nog even wat relaxt in het hostel en afscheid genomen van mijn nieuwe vrienden. Een Engelse jongen en een Maleisisch meisje komen dinsdag hierheen en hebben toevallig hetzelfde hostel geboekt haha! En Emma uit Engeland zal ik in Sydney weer zien rond oud&nieuw! En mijn vrienden uit Nieuw Zeeland misschien weer in Nieuw Zeeland! Heel grappig!

Gisteravond op naar het station voor de nachttrein naar Xi'an. Ik had een hardsleeper geboekt, dat betekent ipv 4 bedden 6 bedden per coupe (3 boven elkaar). Eenmaal binnen in het station moest je wachten in een hele grote wachthal, want het perron ging pas open zodra de trein er was (denk ik, het was iig nog dicht..) De wachthal was reusachtig, en helemaal volgedrukt met mensen, het was er zoooooooo druk!!!!En serieus, zonder uitzondering (of ja, er was 1 uitzondering, en dat was ik..) alleen maar Chinezen! En ze staarden me allemaal aan.. Ooo wat voelde ik me op dat moment eenzaam.. Gelukkig ging de ticketcontrole al snel open, en bereikte ik, ondanks al het gedrang, veilig mijn coupe. Ik had me ietwat vergist in de hardsleeper. Ik dacht dat het gewoon dichte coupes waren, maar het was een soort 3e klas uit de vorige treinen waar ik mee gereisd heb.. Een treinstel vol met een soort 'coupes' met 6 bedden per stuk, zonder deur, dus eigenlijk 1 grote open ruimte.. Je bagage moest op een soort bagagerekje net als in gewone treinen in nederland. Veel te klein dus voor alle bagage van alle passagiers, en bovendien boven je hoofd.. Gelukkig vond ik een behulpzame chinees die mijn backpack daar voor me heeft in getild. Mijn gewone rugzak hield ik toch liever bij me in de buurt. Ik trof het wel met mijn coupegenoten. Ze waren erg aardig. Al verstond ik geen woord van wat ze zeiden.. Het waren een meisje van een jaar of 13, haar broertje van 4 (echt het schattigste chinese kindje dat ik heb gezien!) en hun opa en oma, en twee vrouwen. Ze probeerden wat te praten, maar dat ging nogal slecht haha.. Met handen en voeten elkaar wat dingen geprobeerd duidelijk te maken, en uiteindelijk mijn bed (de bovenste, nog een hele klim:P ) maar ingedoken. De lakens zagen er nogal smerig uit, vroeg me af of ze wel schoon waren, maar daar verder maar niet echt bij nagedacht.. De muur was ook niet erg schoon:P De ruimte was best krap, je kon niet echt rechtop zitten ofzo, maar zodra ik lag lag ik prima haha. Niet super geslapen, maar toch nog redelijk, en vanmorgen maar lekker tot een uur of 10 blijven liggen. Toen wakker gemaakt door mijn nieuwe kleine vriend (met zijn 'hello' 'one two three four five' haha). Vervolgens bij hen beneden gaan zitten en later volgestopt met eten (viel niet te weigeren, maar sommige dingen waren serieus echt heel erg ranzig!!). Eerst kreeg ik een soort noga en chocola, dat was nog lekker.. Toen kreeg ik een of ander drankje van bonen, was ook goed te doen, maar toen kreeg ik een soort zakje (wat op haribo leek) met iets van samengeperste champignons ofzo erin, dat was zooooo goor!!! Ik heb het op een moment dat niemand keek snel in mijn jaszak gestopt, om het daarna weg te gooien haha. Maar het was allemaal goed bedoeld! Nadat alle reizigers foto's met me hadden gemaakt veilig uitgestapt in xi'an en een taxi genomen naar het hostel. Dat ziet er heel leuk uit, leuke bar, mooi ingericht, maar de kamer is wel iets minder dan die in de afgelopen hostels.. Niet echt heeeeel erg schoon, en een beetje oud.. Maar prima te doen.. En mijn eigen tweepersoonsbed en badkamer.. Die wel weer typisch aziatisch is, dus zonder afscheiding tussen de douche en de rest van de badkamer. De afvoer werkt ook niet echt heel goed, dus er stond een hele laag water overal toen ik had gedoucht. En ook onder de houten planken van de slaapkamervloer kwam water omhoog. Lijkt me niet echt goed haha..

Net uit eten geweest met Rozanne, de dochter van een vriend van mijn vader van vroeger. Die had ik echt zeker 15 jaar niet gezien, dus dat was wel heel leuk! Zij is hier voor een jaar, en ze geeft Engelse lessen. Het was echt heel gezellig om samen te kletsen en te eten! En het eten was heel lekker! Ze bood ook aan mijn was bij haar te wassen, dat kan ik dan morgen weer meenemen. Superaardig, en erg handig ook! Ook uitgenodigd voor een Halloweenfeestje bij een vriendin van haar op de campus, morgenavond. Ga ik heen! Gezellig!

Morgen hier even de stad verkennen, 's avonds dus naar het feestje, en dinsdag wil ik dan naar het Terracotte leger gaan, een stuk buiten de stad.. Woensdag en donderdag dan nog even kijken wat ik wil gaan doen, misschien nog een excursie ofzo.. Nu zit ik nog even in de hostelbar met een gratis welkomstbiertje;-) Zometeen op tijd naar bed voor hopelijk een goede nacht slaap..

Foto's moet ik nog even op mijn computer zetten op mijn kamer, dus die komen volgende keer..

And the english version I'll write tomorrow or the day after tomorrow, because my battery is low.. Sorry! But I hope I can upload the photoes with that message, so something to look forward to for you haha:P

Liefs, Patty

• 30 Oktober 2011 - 13:32

Ronald:

Hoi Patty, het is nu zondag middag dus gelijk maar even jouw verslag gelezen. Arja en ik doen westrijd wie het eeerst heeft upgeload, dus dat ben ik vandaar dat ik nu stop groetjes

• 30 Oktober 2011 - 13:47

Arja:

Wat een belevenissen weer, heel bijzonder allemaal, zo'n reis doen in je eentje! :-)
    Gelukkig ontmoet je ook leuke mensen onderweg die jou dan weer bijzonder vinden .
    Ben benieuwd naar de foto's !
    Bij ons is dinsdag de overdracht van het nieuwe huis , komt dus een leuke maar drukke tijd aan,
    maar we blijven je volgen.
    Liefs, Arja

• 30 Oktober 2011 - 13:50

Arja:

wedstrijd had ik toch al verloren dus toen maar rustiger geschreven ;-)

• 31 Oktober 2011 - 08:37

Paps:

Hoi Patty. Ik ben weliswaar niet de eerste om te reageren, maar ik zag je stuk binnenkomen en heb het direct (vanaf het telefoonschermje) voorgelezen aan mams en ook aan Hans en Wilga (die net even op de koffie waren). Leuk weer wat je allemaal hebt meegemaakt. Dat met die 'slaapcoupe' is helemaal zo vreemd dat je het nauwelijks kunt voorstellen. Gistermiddag heeft Peter Rijsdijk gebeld. Dat moest natuurlijk ook wel, het is ook wel vreemd dat wij - in Nederland - er niet in slagen om een afspraak te maken en dat jullie elkaar in China zien. Veel pleziet bij halloween (ik ben benieuwd of het echt eng is daar in China) en tot horens.
    Knuffel, paps.

• 01 November 2011 - 13:42

Margot Overmars:

Hi Patty ,of te wel Ni Hao.
    " De Chinese Muur" beklommen en belopen, recht naar "de tempel of heaven", zo moet je dat beleefd hebben!!! Grandioos hoor. Ondertussen beleef je ook intens het dagelijkse leven daar. Met al zijn pracht en praal en beperktheden. Even een postpakketje versturen is een ware operatie! Wij herkennen dat. Heeft de jeugd nog steeds van die roze-rode kleding-kleuren? Of is dat meer op het platteland dan in die mega-steden? (De grote stad A'dam heeft niet eens een milj.inw!!)
    En nu op naar het zuiden ! Geniet er van, dat doen wij ook van je mails.
    Groetjes uit Nunspeet. Theo en Margot.

• 06 November 2011 - 15:59

Wendy:

Zo maak je nog eens wat mee! Wow!