bell en drum tower, verboden stad en zomerpaleis - Reisverslag uit Beijing, China van Patty Man - WaarBenJij.nu bell en drum tower, verboden stad en zomerpaleis - Reisverslag uit Beijing, China van Patty Man - WaarBenJij.nu

bell en drum tower, verboden stad en zomerpaleis

Door: Patty

Blijf op de hoogte en volg Patty

25 Oktober 2011 | China, Beijing

Hallo iedereen!

Weer een stukje uit Peking! Ik heb inmiddels al superveel gezien en gedaan! En elke keer maak ik leuke dingen mee waarvan ik denk dat moet ik op mijn site vertellen, maar op het moment dat ik dan een berichtje schrijf ben ik dat allemaal alweer vergeten..

Zondag ben ik 's morgens naar de Bell en Drum tower gelopen. Helaas viel het weer wat tegen, het was regenachtig en er was een harde koude wind. De bell en drum tower waren mooi van de buitenkant, maar ik had ze niet per se van binnen hoeven zien.. Binnen zag je in de ene trommels en in de andere een bel. Wow. Nee, best ok om te zien, maar als ik het vantevoren had geweten was ik er niet in gegaan. Het uitzicht was wel erg mooi overigens! En de huisregels, waarop vermeld stond: no spitting. Haha. Ik kon overigens eerst de juiste ingang niet vinden, dus ik liep gewoon bij de grote poort naar binnen (lijkt ook een logische plek toch?!) komt er zo'n militair ofzo naar me toe (ik was al binnen) dat ik weer terug naar buiten moest en vervolgens moest ik via een klein deurtje ernaast weer naar binnen, en stond ik dus 2 seconden later op precies dezelfde plek als eerst haha, maargoed.. Er leek ook nog een soort van expositie op de begane grond te zijn. Daar kwamen steeds heel veel mensen een deurtje uit. Maar ik zag nergens een ingang, dus liep gewoon binnen daar waar iedereen eruit kwam, maar dat bleek niet zo'n goed idee. De mevrouw daar keek wel erg boos;-)
Na de towers ben ik naar het Jingshan park (zoiets) gelopen, dat was heel mooi. Er waren verschillende paviljoens en op het hoogste punt was een soort tempeltje met een grote Boeddha erin. Je had daar een supermooi uitzicht over de Verboden Stad!
Ik kwam uit bij de noordingang van de Verboden Stad. Dat komt goed uit, dacht ik nog. Maar ik kon nergens een ticket office ontdekken, en er kwamen ook alleen maar mensen uit de poort, er ging niemand in.. Ik zag nog een meisje verbaasd rondkijken, maar die deed verder ook niks, en bleef steeds naar mij kijken, waarschijnlijk in de hoop dat ik het wist. Niet dus. Uiteindelijk even nagevraagd bij de man aan de poort, die sprak 0 engels, dus hij hield alleen een briefje omhoog waar op stond dat deze ingang vanaf 2 juli gesloten is. Shit!! Het meisje, die uiteindelijk uit Sydney bleek te komen, kwam me ook gelijk vragen wat er op het formulier stond. Vervolgens zijn we samen om het hele complex heen gelopen naar de zuidingang, en hebben we samen binnen rondgelopen. Was wel gezellig! En het was heel erg mooi!! Jammer dat het regende.. De gebouwen waren super, de interieurs vond ik wat minder. Daar was het steeds zo enorm druk voor de ramen waardoor je naar binnen kon kijken, echt niet normaal! Je moest echt dringen om een fotootje te kunnen maken. Onzin! Het gedeelte in de buurt van de noordingang vond ik misschien nog wel het mooist, maar daar heb ik helaas geen foto's van, omdat mijn batterij net toen leeg was. Grr.
Na de Verboden Stad terug gelopen naar mijn guesthouse. Onderweg een supervette bakkerij tegengekomen! Heeeeel veel verschillende zoete en zoute broodjes, cakejes, taartjes enz enz, en supergoedkoop! Je kon van alles op een soort dienblad scheppen, en uiteindelijk had ik echt 6 verschillende broodjes voor 3 euro ofzo haha. Die avond dus brood gegeten. En mijn pakketje ingepakt dat ik naar Nederland wilde sturen.
De volgende ochtend zou ik verhuizen naar een ander hostel. Maar eerst moest ik van dat pakketje af! Op naar het dichtstbijzijnde postkantoor.. Helaas hier geen aardige engelsprekende man.. Alleen maar stugge mensen die me niet begrepen. Godsamme, ik werd echt chagrijnig! Ik vroeg de man bij de ingang of ik met creditcard kon betalen, maar hij begreep dat niet. Ik moest het weten, want ik had maar weinig contant geld bij me, en de banken in de buurt hadden geen maestro teken, daar kon ik dus niet pinnen. Hij wees maar steeds naar binnen, dus ik verwachtte daar iemand te treffen die wél engels sprak. Bij loket 3 werd ik weer naar een ander loketje gewezen. Die vrouw sprak ook geen Engels! Maar ze begon wel gelijk mijn hele pakje uit te pakken om te kijken of er verboden dingen in zaten. De lamp mocht niet mee. Ik maar vragen waarom niet, en op de lamp aan het plafond wijzen, maar ze begrepen er echt niets van, dus ik heb de lamp maar mee terug genomen naar het guesthouse.. Uiteindelijk was het pakketje klaar, maar wist ik nog steeds niet of ik wel met creditcard kon betalen.. Ik moest terug naar het eerste loketje, en daar werd gevraagd of ik het per lucht of per land wilde verzenden. Ja, liefst bij lucht, maar dat bleek ik niet te kunnen betalen op dat moment, en de creditcard werd níet geaccepteerd, dus het pakje wordt nu over land verzonden. Hij doet er 2 tot 3 maanden over. In het beste geval is hij er dus net als ik terug kom haha! Nou, als hij maar aankomt, dat is het belangrijkste!
Daarna verhuisd naar het hostel. Ik dacht laat ik een taxi nemen, dat is lekker makkelijk! Dat bleek niet echt waar te zijn. Ik werd uitgezeten ergens naast een hutong, maar precies aan de andere kant dan waar ik moest zijn. Ik moest maar links gaan.. Dat deed ik, maar als snel was ik verdwaald in het doolhof van smalle stratjes. Overal gevraagd, maar niemand wist het.. En ik begon een zere rug te krijgen van de backpack, en chagrijnig te worden om het verspilde geld voor de taxi (was wel niet zoveel, maar toch!). Moest ik uiteindelijk over de hoofdwegen om de hele hutong heen lopen, echt zeker een kilometer, en er maar vanaf de andere kant in gaan. Toen vond ik het gelukkig makkelijk! Het hostel is echt helemaal geweldig!! Dankjewel Marieke voor de tip!!!! Het is supernetjes en schoon, en de bar is echt heel erg gezellig en het eten en drinken is er heerlijk! Ik heb een banaan-watermeloensapje gehad Marieke, en hij smaakte zeer goed! En vanmorgen een continental breakfast gehad, heerlijk gebakken ei, en toast met jam, jammie!!! Het personeel hier spreekt echt goed Engels gelukkig, stukken beter dan in het guesthouse! Ik heb al hele leuke andere reizigers ontmoet! Mijn kamergenootjes zijn twee Engelse meisjes, heel erg aardig! Gisteravond zijn we met een hele groep uit het hostel, vooral Engelsen, maar ook een Duits meisje en twee mensen uit Nieuw-Zeeland, naar de night market geweest. Dat is een straatje met stalletjes met eten, waar je echt de raarste dingen kunt eten! Dus spiesjes met schorpioenen, zijdewormen, sprinkhanen, inktvis, slang, hond en nog vele andere vreemde dingen. Ik heb het maar bij een spiesje met inktvis gehouden en wat dumplings met groenten erin. En een spiesje met gesuikerd fruit. Was allemaal lekker! En niet ziek geworden haha! Sommige anderen van de groep hebben slang, sprinkhaan, zijdeworm én schorpioen geprobeerd. Bij de meeste dingen proefden ze alleen de kruiden zeiden ze haha. Daarna hebben we nog met zn allen wat gedronken in de bar van het hostel, heel gezellig! Voordat we naar de night market gingen zaten we ook even in diezelfde bar, en toen kwam ik ineens vier van de Nederlanders uit de trein tegen! Echt zo toevallig!! Zij zitten toevallig in hetzelfde hostel, niet mijn hostel, maar het tegenovergelegen hostel. Ze vonden onze bar zo gezellig en kwam er vaker zeiden ze! Echt leuk om ze weer te zien!
O ja, ik ben gisteren ook nog naar een winkelstraat geweest hier vlakbij. Een supermooie brede straat, waar zelfs een H&M, Zara en Vero Moda zitten! Daarna ben ik naar het Tiananmen plein gewandeld, ook leuk om even gezien te hebben. Marieke, nog goed dat jij zei van die mensen die hun Engels willen oefenen en je vervolgens met een hoge rekening achterlaten in een cafeetje! Ik kwam er dus 2 tegen! Niet ingetrapt natuurlijk! Zal ze wel zijn tegengevallen haha!;-)
Vandaag ben ik naar het zomerpaleis geweest. Ligt iets buiten de stad. Ben er met de metro heen gegaan, die echt heel modern en overzichtelijk is trouwens! Was ongeveer een uurtje, of ietsje minder. Het park was echt heeeeeel erg groot en met mooie paleizen en paviljoens. En een groot meer in het midden. En het was echt heerlijk weer, dus lekker in het zonnetje gewandeld. Resultaat is verbrande wangen, en erg zere voeten. Maar het was het waard. Ik moet wel zeggen dat ik me op sommige momenten wel weer een grote bezienswaardigheid voelde. Eerst kwamen er twee meisjes op me af die met me op de foto wilden, later nog één, en nóg één, en daarna nog een mevrouw met een kindje, en andere mensen (een ouder echtpaar) zeiden dat ik zo mooi was. Hahahaha! Echt supergrappig! Maar ik voelde me ook wel een beetje opgelaten..
Nu ben ik terug in het hostel en we zitten weer met de groep van gisteravond in de bar. Emma en ik wilden wel Peking eend gaan eten vanavond, ik weet niet of dat doorgaat, anders ga ik misschien alleen, of met de groep ergens eten, en dan morgen Pekingeend proberen.
Dat was het voor vandaag. Ik heb nu even geen tijd meer voor een Engels stukje, dat probeer ik dus morgen te doen, en dan plaats ik morgen ook foto's erbij.. Ik heb nog niet alles op de laptop staan hoor, maar wel van de eerste 3 dagen hier..
Ik vertrek hier zaterdagavond weer. Wilde eigenlijk vrijdagavond de trein nemen naar Xi'an, maar die was vol. Nou ja, er waren nog wel hard seats, de slechtste plaatsen dus, en daar had ik toch niet echt zin in voor een reis van 14 uur.. Het werd dus vliegen, of een dagje later, en ik heb gekozen voor een dagje later. Peking bevalt ook wel goed, vandaar;-) Ik heb dus nu een ticket voor de hard sleeper van zaterdagnacht. Dat betekent 6 bedden in een coupe, 3 boven elkaar, ben benieuwd! Hopelijk kan ik slapen, en gaat de tijd snel haha!
Tot het volgende bericht!

Liefs, Patty
(guys, an english message will follow tomorrow, I've no time left today, sorry!!)

• 25 Oktober 2011 - 10:41

Paps:

Hoi Patty. Ja, dat had je gedacht zeker om de domme onwetende tourist uit te hangen en dan overal via de uitgang naar binnen te kunnen (gratis natuurlijk). Wel irritant dat die Chinezen geen Engels of Nederlands praten, bij de Chinees hier in het dorp kunnen ze dat wel (dus waarom zij niet). En niet vergeten, hoofdingangen zijn alleen voor Chinese partijbonzen/ bobo's. Fijn dat je nieuwe hostel zo goed is, goede tips van lezers en kennissen zijn nooit weg dus. Het was ook dit keer weer een heel leuk stuk om te lezen. Veel plezier de komende dagen en ik ben benieuwd naar de belevenissen van de komende dagen.

• 25 Oktober 2011 - 11:48

Arja:

Hoi Patty,
    Weer genoeg schrijfstof, wel bijzonder dat je weer bekende tegenkomt die toevallig dan weer
    vlakbij je verblijven. Het eten toch anders dan de chinees hier dus tenminste hoop niet dat
    er hier stiekum ook schorpioen, slang of iets dergelijks inzit hi hi :-(
    Fijne tijd daar nog en tot volgende keer.
    Liefs, Arja

• 25 Oktober 2011 - 17:54

Janet:

Heey, het is erg leuk om je reisverslagen te lezen! Moest ook erg lachen om je muis verhaal... Wel knap dat de anderen niet wakker zijn geworden.. Je hebt het niet aangedurfd om Schorpioen enz. te eten? Ik zou het ook echt niet doen!!nog heel veel plezier! Ik kijk uit naar je volgende reisverslag! :-)
    Groetjes Janet

• 25 Oktober 2011 - 19:18

Ronald:

Hoi Patty, nou was weer leuk om te lezen hoor. Blijven schrijven dus, veel plezier daar en goeie reis naar Xi'an.